Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
23 Kasım 2008, 14:07:39

Sayfa: [1] 2   Aşağı git
YAZDIR
Gönderen Konu: 20- DENİZLİ  (Okunma Sayısı 1949 defa)
21 Şubat 2008, 11:33:45 #0
DeRBeDeR
Efedra Genci

Açtığı Konular: 104

Rep Puanı: 18
Ruh Halim

Denizli şehri, ilk defa bugünkü şehrin 6 km. kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında kurulmuştur. Bu şehir M.O.( 261 - 245 ) yılları arasında, Suriye Kralı II. Antiyokustheos tarafından kurulmuş ve karısının adına izafeten LAODICIA denilmiştir. Türkler Denizli havalisini zaptettikten sonra, şehrin suyunun bol bulunduğu bugünkü Kaleiçi mevkiine naklettirmişlerdir.
Denizli adına, tarihi kaynaklarda başka başka isimler olarak rastlamaktayız. Selçuklu kayıtları ve Denizli mahkemesi serciye sicilleri (Ladik) ismini vermektedir. Ibni Batuta''nin seyahatnamesi (Tunguzlu) denilmektedir. Mesalikullebsar''da da (Tunguzlu) olarak kaydedilmiştir.

Timurlenk''in zafer namesini yazan, Ser afettin Zemdi (Tenguzlug) ve (Tonguzlug) gibi iki isimden bahsetmektedir. Tensiz kelimesi eski Türkçe''de Deniz demektir. Tunguzlu ise bugünkü imlasıyla Denizli demektir. Netice olarak Denizli adi, Tunguzlu ve Tunguzlu kelimelerinin zamanla ağızdan agiza, Denizli kelimesi haline gelmesinden bugünkü seklini almıştır.
21 Şubat 2008, 11:34:09 #1
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

Linkler görüntülenemiyor.
Değerli ziyaretçimiz linki görebilmek için Lütfen üye olun veya Üye iseniz giriş yapın.

Değerli ziyaretçimiz linki görebilmek için Lütfen üye olun veya Üye iseniz giriş yapın.

21 Şubat 2008, 11:34:30 #2
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

21 Şubat 2008, 11:36:18 #3
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

Ninenin bir mektubu

Amanın yavrım,

Ben öyle duyuyon, o gocuman memniketlerde cicili bicili, boyalı moyalı, şıngırdak fıngırdak, kirpikleri dakma, saçları sokma, onnan bunnan düşüp galkma, gözleri elde, etekleri belde, artanı da yerde, sıska mıska, şıbıldak gibi bazı, çikin mikin hanımlaa, gızlaa oluveriyormuş. Amanın onnara dutuluveren de, yanıveren deme yavrım. Alceen gızın soyu sopu belli, saçı sırma telli, eline el değmemiş, kötü süt emmemiş, sevisi derinde, eti budu yerinde olmalı. Dizine otutduruverdin mi gucağın dolmalı, domuz. Hem evlenince bazara kadar değil, mezare kadar varmalı. Ee hanım dediğini de alaya gattın mı, goluna daktın mı yakışmalı, duvara attın mı yapışmalı. Bu sözlerimi eyi dinle bakem, bi gulağından sok da, öte kulağını tıka, çıkıveğmesin len. Senin nazlı Eminen ne güne duruyo?

Geçenneede ekmek ediyodum. Açcık hamurum kaldıydı. Emine gelivedi. "Koley gelsin ninem" deye artanını da o edivedi sağolsun. Maşallah bi olmuş hopur hopur. Dilim dağı taşı gırkbin kere maşallah. Amanın, artanını da o edivedikten sonra iki süpürgü çalıvedi avluya, malların altlarını kürüyüvedi. Ben de ah benim ak topanım, gövercinim, kalem kaşlım, nazlı gülüm, mor zümbülüm, al bürgülüm, bol görgülüm, naha Alah seni allı başlı gelinler edivesin, muradına er, gonca güller der, naha evlerine sarı sarı buğdeyler yağıvesin deye dualar edivedim. Giderken de senin hesabiyetine şööle "e gelinim olmecen mi len?". Sarmeştim de iki yaneceğinden şappudu şuppudu öpüvediydim. Amanin misler gibi kokuyo len. Ee öpmek filan deyince o gül yüzün gülüyo de mi? Seni gavurun piçi seni! Emi güzel yavrım, yokluğun köz oluyo yüreğimde.

Dün ağşamüstü kırmızı fistanımı geydim de şööle cami duvarına doğru yukarı çıkıyodum. Elimi ardıma kodum. Bizim Zartlak Osman pencereyi açmış, bende şööle oturdum. Bi de iradyoyu sonuna kadar açtıttırmış da havaları dinliyon deyyodum. Beni görüvedi, "ninee!" dedi. "Eeey!" dedim. "Gel de bi açcık oynayıvee" dedi. "Beni mi deyyon ay oğlum" dedim. "Heee" dedi. "Uleen" dedim, "benden geçti gari a yavrim. Sen o karını, Gıygıdı İbram'ın gızını bi cıscıbıldak soy, köyün delikanlılarını ünle, onların garşısında böyle şakkıdı şukkudu bi oynatıve!". İyi dememiş miyim len? Sen olmayınca yokluğun köz oluyo yüreciğimde. Gel gari yavrım. Yollara bakıttırma, gözümüzden yaş akıttırma. Gel gari yavrım, gel gari! He hey.

Anlayamadıklarınızı bana sormayın valla ben bile anlamakda zorlanıyorum çoğu kelimeyi
21 Şubat 2008, 11:37:18 #4
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

21 Şubat 2008, 11:38:19 #5
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

Denizli Tekstilin de dünyadaki sayılı merkezlerinden birisidir, birçok özel sektör girişimi bulunan Denizliye gelip alışveriş yapmak isterseniz size önerim Babadağlılar Çarşısı olacaktır. 1976dan bu yana faaliyet gösteren çarşıda Denizli yöresinde üretilen birçoğu el yapımı tekstil ürününü bulmanız mümkün.
Ayrıca bence pazarlama ve tasarım konusunda ödül alabileceğine inandığım farklı bir mimarisi var çarşının, dükkanlar her aşağıya doğru bir eğimle yer alıyor, böylece çarşı içerisinde merdivenle çıkıp-inmenize gerek kalmadan dolaşabiliyorsunuz, yürüyen merdivenler öncesi yapılmış bu mimari yaklaşım ilginç bir örnek oluşturuyor bence. Gidip bu çarşıyı görmenizi tavsiye ediyorum.
21 Şubat 2008, 11:39:15 #6
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

Pamukkaleye çok yakın olan Karahayıt kasabasında Kırmızı Travertenler de bulunmaktadır. Kırmızısu ; merkez ilçe Karahayıt kasabası içindedir. Pamukkalenin yaklaşık 5 km kuzeyindedir. Kırmızısu travertenleri 600C sıcaklıkta çıkan termal su çevresinde oluşmuştur. Termal suyun içindeki maden oksitleri nedeniyle kırmızı,yeşil ve beyaz renkli traverten tabakaları oluşmuştur.
Hierapolis ise, Pamukkale yanına kurulmuş antik şehirdir. Denizli ilinin 18 km. kuzeyinde yer alan Hierapolis antik kentinin Arkeoloji literatüründe Holy City yani Kutsal Kent olarak adlandırılması, kentte bilinen bir çok tapınak ve diğer dinsel yapının varlığından kaynaklanmaktadır. Kentin kuruluşu hakkında bilgilerin kısıtlı olmasına karşın; Bergama Kralları'ndan II. Eumenes tarafından MÖ.. II. YY.' başlarında kurulduğu ve Bergama'nın efsanevi kurucusu Telephos'un karısı Amazonlar kraliçesi Hiera'dan dolayı, Hierapolis adını aldığı bilinmektedir. Bence Pamukkaleye gittiğinizde tüm gününüzü ayırmalısınız ve günün büyük bölümünde antik kenti dolaşmalısınız, mezarlarından antik tiyatrosuna kadar size çok şey anlatacak bir şehir bulacaksınız.

21 Şubat 2008, 11:39:45 #7
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

Yukarıdaki resimler de yine şehir merkezinde bulunan Atatürk Anıtı, Tarihi Gazi İlköğretim Okulu ve Çınar meydanı.
21 Şubat 2008, 11:41:12 #8
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

Atatürk Bulvarı

Çınar Meydanı

Tiyatro Binası

Demokrasi Meydanı

Valilik Atatürk Anıtı

Denizli Lisesi

Denizli'de Gün Batımı

21 Şubat 2008, 11:42:25 #9
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

Pamukkale'ye 5 km uzaklıkta, Termik otellerin kurulduğu bir belde Karahayıt. Büyüklü küçüklü pek çok otel, apart, pansiyon var.

Bu bölgede çıkan termal su ya kırmızı su deniyor. Kırmızı suyun içindeki demir iyonunun etkisiyle Pamukkale travertenlerinin aksine kırmızı travertenler oluşuyor.

Ve inanılmaz sıcak ben elimi yanlışlıkla suya deydirme gafletinde bulundum siz sakın yapmayın.

21 Şubat 2008, 11:43:04 #10
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

Burada genellikle ailelerin işlettiği küçük pansiyonlar var. Müşterilerinin çoğunluğu Konya'lılardan oluşuyor. Son yıllarda Pamukkale'de otel inşaatlarının durdurulmasıyla oteller buraya yapılmaya başlandı.

21 Şubat 2008, 11:44:00 #11
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

21 Şubat 2008, 14:24:34 #12
CiLeCaSH
O bir Efedralı

Açtığı Konular: 95

Rep Puanı: 46
Ruh Halim

teşekkürler..denizli'nin her yönünü fotoğraflarla ztn ifade etmişsin.....teşekkürler....
23 Şubat 2008, 00:19:04 #13
...
Efedra Genci

Açtığı Konular: 5

Rep Puanı: 5
Ruh Halim

ya denizli gayet güzel tanıtmışşın ama hikayeyi   denizli şivesiyle yazdıgın için pek anlamadım:)gulumse
!!!!kuşlar gibi uçmayı:balıklar gibi yüzmeyi ögrendik ama İNSAN gibi yaşamayı unuttuk!!!!!!!
02 Mart 2008, 18:40:46 #14
Gökbörü
Efedra Genci

yolların sonu...

Açtığı Konular: 12

Rep Puanı: 43
Ruh Halim

ya denizli gayet güzel tanıtmışşın ama hikayeyi   denizli şivesiyle yazdıgın için pek anlamadım:)gulumse

O Özay Gönlüm'ün ninesinin yazdığı mektuplardan biri hikaye değil gulumse
BİR KALEMDE ANLATSAM
İKİLEMDE KALIR ÇÖZEMEZSİN
BİR BAKIŞTA GÖRÜR OLSAN
İÇİMDE DERİN İZLER VAR
NE İÇİN GELDİK DÜNYAYA?
SENDE BİR FARKINA VARSAN
YAPTIĞIN BÜTÜN HATALARI
HEP BAŞKASINDA ARARSAN
BU ÖFKE İÇİMDE BİR DUVAR
YIKILMAZ NE YAPSAN
GÜVENSİZ, PASLI DÜNYANIZDA
KATİL OLUR İNSAN!
HER DENİLENE ALDANSAM
İNANÇSIZ KALIR, KÖRELİRDİM
İLK BAKIŞTA ANLAR OLSAM
İÇİNİZDE SAHTE YÜZLER VAR
EN SONUNDA ANLADIM, ZARARI KENDİME
VE NİHAYET DEĞİŞTİM
SİVRİLTTİM KENDİMİ
BU ÖFKE İÇİMDE BİR DUVAR
YIKILMAZ NE YAPSAN
KATİL OLUR İNSAN!
DÖKÜLSÜN BİRER BİRER
İÇİMDEKİ SESLER
KURTULAYIM LANETTEN
DÖN VE BAK KENDİ HALİNE
NEDEN BU KİN, BU NEFRET?
GAREZ VARSA BEYNİNDE, BEŞ PARA ETMEZ
LANETLER DİNMEZ
İNANÇSIZ KALDIĞINDA
02 Mart 2008, 18:44:03 #15
...
Efedra Genci

Ruh Halim

mektup oldugunu bilmiyodum örendigim ii oldu gulumse  çünkü bir daha rezil olma istemiyorum  ağla
« Son Düzenleme: 03 Mart 2008, 19:44:34 Gönderen: Y.ü.R.e.K.T.e.N » Logged
!!!!kuşlar gibi uçmayı:balıklar gibi yüzmeyi ögrendik ama İNSAN gibi yaşamayı unuttuk!!!!!!!
02 Mart 2008, 19:11:42 #16
Gökbörü
Efedra Genci

yolların sonu...

Rep Puanı: 43
Ruh Halim

bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp özay gönlüm denizlinin en önemli simgelerinden biridir eserlerini dinlemeni tavsiye ederim gulumse
« Son Düzenleme: 03 Mart 2008, 19:51:53 Gönderen: Gökbörü » Logged
BİR KALEMDE ANLATSAM
İKİLEMDE KALIR ÇÖZEMEZSİN
BİR BAKIŞTA GÖRÜR OLSAN
İÇİMDE DERİN İZLER VAR
NE İÇİN GELDİK DÜNYAYA?
SENDE BİR FARKINA VARSAN
YAPTIĞIN BÜTÜN HATALARI
HEP BAŞKASINDA ARARSAN
BU ÖFKE İÇİMDE BİR DUVAR
YIKILMAZ NE YAPSAN
KATİL OLUR İNSAN!
HER DENİLENE ALDANSAM
İNANÇSIZ KALIR, KÖRELİRDİM
İLK BAKIŞTA ANLAR OLSAM
İÇİNİZDE SAHTE YÜZLER VAR
EN SONUNDA ANLADIM, ZARARI KENDİME
VE NİHAYET DEĞİŞTİM
SİVRİLTTİM KENDİMİ
BU ÖFKE İÇİMDE BİR DUVAR
YIKILMAZ NE YAPSAN
KATİL OLUR İNSAN!
DÖKÜLSÜN BİRER BİRER
İÇİMDEKİ SESLER
KURTULAYIM LANETTEN
DÖN VE BAK KENDİ HALİNE
NEDEN BU KİN, BU NEFRET?
GAREZ VARSA BEYNİNDE, BEŞ PARA ETMEZ
LANETLER DİNMEZ
İNANÇSIZ KALDIĞINDA
02 Mart 2008, 19:44:57 #17
...
Efedra Genci

Ruh Halim

ok  ağla ağla
« Son Düzenleme: 03 Mart 2008, 19:49:32 Gönderen: Y.ü.R.e.K.T.e.N » Logged
02 Mart 2008, 19:46:05 #18
mary j blige
O bir Efedralı

Rep Puanı: 33
Ruh Halim

ellerine sağlık bu fotolar çok güzel  bayağı uğraşmışsın sanırım gulumse

İnsanlar başaklara benzerler, içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler."
(Montaigne)
                Suskunluğum Asaletimdir
Her Lafa Vericek Cevabım Var.Lakin Bir Lafa Bakarım ''LAF'' Mı Diye
10 Mart 2008, 22:30:44 #19
___aLp___
Efedra Genci

Açtığı Konular: 3

Rep Puanı: 2
Ruh Halim

gercekten cok saol yha büyük emek harcamıssın ..

13 Nisan 2008, 11:36:00 #20
- υαsפєcмєм -
O bir Efedralı

-[Selpak satan bitli kiZ ]-

Açtığı Konular: 22

Rep Puanı: 16
Ruh Halim

cok güzel resimler, elerini saglik sirit
- υαsפєcмєм -
kelebek gibi uc, ari gibi sok

Duydunuz mu?
Omo Reklamindaki kiza tecavüz edmisler...
EEE.. nede olsa Kirlenmek güzeldir...

oOWWW yaK beNiii, yiK beNiii
iCIMDEKI CANAVARRRR

кαρıℓмα яüzgαяıмα ηєzℓє σℓυяѕυη
υαsפєcмєм
14 Nisan 2008, 15:55:34 #21
jembi_jembi
Efedra Genci

fenetbahçe

Açtığı Konular: 59

Rep Puanı: 32
Ruh Halim

herşeyiyle muhteşem teşekkürler    DeRBeDeR   +rep

bir de bu resim nerdenekilmiş çıkartamadım rakımı yüksek bir yere benziyor bitki türünden  gulumse

15 Nisan 2008, 13:26:46 #22
DeRBeDeR
Efedra Genci

Ruh Halim

cok güzel resimler, elerini saglik sirit

"Resim Çizilir Fotoğraf Çekilir. Lütfen Fotoğrafa Resim Demeyelim."