Sayfa: [1]   Aşağı git
  YAZDIR  
Gönderen Konu: Özay Gönlüm  (Okunma Sayısı 1360 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 03 Haziran 2007, 19:57:55 »
BamBooCha10uR
Super Moderator

PaTenT...!! SoLiSt...

Açtığı Konular: 260

Rep Puanı: 105
Ruh Halim

Özay Gönlüm baba tarafından Denizliliydi. Babasının askeri görev aldığı Erzincan'da 1940 yılında doğdu. Küçük yaşta ağız armonikası çalarak müziğe
başladı, ortaokul yıllarında keman çaldı. Bağlama çalmaya başladıktan sonra, 1965 yılında köy köy dolaşıp derlemeler yapmaya başladı. Özellikle Ege
yöresinden pek çok türkü derledi. Yurttan Sesler'in kurucusu Muzaffer Sarısözen'in davetiyle Ankara Radyosu Yurttan Sesler progropps misafir sanatçı olarak katılmaya başladı. Kısa bir süre M.E.B. Film ve Radyo Telavizyon Merkezi'nde çalıştıktan sonra Yurttan Sesler'de "yetişmiş saz sanatçısı" olarak çalışmaya başladı.

1973'ten sonra on yıl kadar İzmir Fuarı'nda sahne aldı. Özellikle bu yıllarda şöhreti yayıldı. Pek çok 45'lik ve uzunçalara imzasını attı. Kendi derlediği ve TRT repertuarına kazandırdığı yüzlerce türküden "Çöz de al Mustafa Ali", "Sobalarında kuru meşe", "Denizli'nin horozları", "Evlerinin önü bulgur kazanı", "Avşar Beyleri", "Cemilemin gezdiği dağlar meşeli", "Tepsi
tepsi fındıklar", "Şu dağlar tepe tepe"yi bu dönemde plaklara okudu. Ama asıl satış rekorlarını "Ninenin Mektubu" plaklarıyla kırdı. Onlarca mektubu plaklara okudu. Denizli şivesi ile anlattığı bu hikayeler ve fıkralar çok sevildi. Saz çalıp söylemenin yanına şovmenlik ve taklit yeteneğini de katmıştı.

Gönlüm, radyo programlarında bağlama çalmasına rağmen cura ve "şelpe" tekniğine de çok önem vermiştir. Ege yöresinde Ramazan Güngör'den Hamit
Çine'ye kadar bir çok cura çalanla çalışmış, katıldığı programlarda her boydan cura çalmıştır.

70'li yılların sonunda esprili kişiliği ve türkülerinin yanı sıra bağlama yapımcısı Cafer Açın'e yaptırdığı "yâren"i ile de ünlendi. Cura, bağlama ve çöğürü içeren bu sazla televizyon, radyo ve konserlerde şovlar yaptı.

TRT için pek çok alanda çalışan Gönlüm, 80'li yıllarda Maliye Bakanlığı'nın televizyon için hazırladığı KDV reklamlarında oynadı. Ayrıca bazı radyo tiyatrolarında, tarıma ve çocuklara yönelik televizyon programlarında yer aldı.

"Yâren"ini yanına katıp 42 ülkede konserler veren Özay Gönlüm, Kültür Bakanlığı Hagem'de Repertuar Kurulu üyeliği, TRT Türk Halk Müziği Repertuar
Kurulu üyeliği ve birçok sınavda jüri üyeliği görevlerinde de bulundu. Son süreli yayını olan TRT 1'deki "THM İstekler Programın"da dinleyicileriyle
buluşan Gönlüm, yâreni, boy boy curası ve söylediği türkülerle Türk dinleyicisine yine doyumsuz geceler yaşatıyordu.

Özay Gönlüm, 1 Mart 2000 Çarşamba günü, birkaç gündür tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde geceyarısına doğru solunum yetmezliğinden vefat etti. Hiç kimsenin beklemediği bir anda neşeli simasını ve türkülerini sevenlerinin anılarında bırakan Gönlüm, Türk Halk Müziği repertuarına da derlediği 1000 kadar ezgiyi bırakmıştı.

! PaTenT !

B a M B o O C h a
« YANITLA #1 : 03 Haziran 2007, 20:04:30 »
Çıralı
Administrator

Asıl Sanat İNSAN Olabilmektir.

Açtığı Konular: 314

Rep Puanı: 69
Ruh Halim

dedemin özdayıoğlu olur.
çok da severim
« Son Düzenleme: 03 Haziran 2007, 23:20:30 Gönderen: Çıralı » Logged
« YANITLA #2 : 07 Haziran 2007, 04:17:22 »
r@!nDrop
Efedra Genci

Açtığı Konular: 75

Rep Puanı: 18
Ruh Halim

« Son Düzenleme: 07 Haziran 2007, 04:24:09 Gönderen: slymn » Logged

GüzeL oL@n @$k d€ğiL p€$ind€ ko$m@ktır
UniFeB

« YANITLA #3 : 11 Temmuz 2007, 20:04:45 »
Gökbörü
Efedra Genci

qLoriaaaaaa

Açtığı Konular: 12

Rep Puanı: 43
Ruh Halim

Eserleri çok güzel.
« YANITLA #4 : 11 Temmuz 2007, 20:53:07 »
BamBooCha10uR
Super Moderator

PaTenT...!! SoLiSt...

Açtığı Konular: 260

Rep Puanı: 105
Ruh Halim

ÖZAY GÖNLÜM ÜN MEKTUPLARINDAN... Cok güzel yaa sirit   
 Ey benim deruni dilden, canu gönülden, gözümün incisi,bağrımın zencisi,mercan gözlüm,dadlı dillim, dadlı

Gözlüm,yuva ağızlım,kirez benizlim, gara benizlim, aslanım,tosunum, gablanım, dilbanım, topan başlım, sümbül

Saçlım, keman gaşlım, inci dişlim, uzun boylum, yavız huylum,  aslan soylum, elimin asası, gönlümün tasası,

Evlerimin yakışığı, gızların aşığı, eli bıçaklım, beli saçağlım, avlımın harımı, göyümün yarımı, kimsesizim, yitimim Gara gevreğim benim. Nassın, eyimisin, eyi olmanı bizleri yaradımdan duva ve neyaz eylerim.

Bizleri sorasan çok şükürle ossun,şincilik eyiyin. Sen gara gevreğiminde bu münval üzerine olmasını dilerim.

Namaz ardına da duva ediyoruz. Gevreğim, meddubunu aldım, ne gada güvendim bi gösen koca kövle benim okuvedi sandım. Bu meddubum vardığında  Allah seni de sevindiri işallah. Aman meddubunu çok gözel yazmıssın gari. Mallim olan bilen çok beğendi. Meddubundaki sözlen hepiciği hökümet gonuşması gibi. Mallime teşkür ederim. Irmızan efendi, fatma hanım ne yapıyo gari gibi lafla yazmıssın. Naha dadlı dillerine gurban olen senin. Başındaki ehendile mi örgetti gari o hökümet gonuşmalarını allah onlan hepiciğine uzun ömürle vessin. Eh gari o hökümetimizin sayasında ne eyi şeler örenilibatı. Allah dövlete, millede baş arısı vemesin.

Amad... Ben yalnızlığa accık alıştım gari. Seb benden ötürü, heç merağ edme. Gözünü dört aç, deden ıramatlı ‘’

‘’eskerliğine hile eden onmaz’’ derdi,doğrudur. Topal osmanca seferberligde esgergen kaç yol gaçtı dedi. Gactı

emme eyi mi eddi, gadir mevlem bilen ırazı olmadı da bi zıldılcan derdi verdi de, topal günüş zıpara godu. Gevregim sizlere fatan, milled .çün doğurdug, esgerliğine hile gatasan haggımı helal etmen. Mallim o’lan bilem, bazı esgerlig içün neler annadıyo duymadın mı. Tügle cog ceseredlidir, harb edilibbatan meydan yerinden ölüde dönmez demeyyo mu. Amadım..... deden ıramatlı bile seferligde zırf başına oduz covır öldürmüş. İşte...Amad, ona görem düşün, dediglemi, gulandan çıkarma.

Amad..... burdegi havadislerden sorasan habbili gızı bu yıl meddaba verdig, o utangaç Habbili, fildir fildir oldu açıldı. Evveli utençinden yere baka duruydun. Hemide cok agıllı gi Amad. Kitabdegi goca yazıları bilem okumeye

Başladı. Ah dayım biyo esgergen gelse. Ona ona nele oguyuvecen deyyo... Hem bazı gaygılı gaygılı bi şele söleyyo

O ne deye soruyon da marış marış, bunu öredmenimiz örediyo deyyo. Hem meddeba gidelden cog temiz oldu.

He gün ellerini,ayaklarını zabınneyo, saçlarını tarayyo. Habbili he gün olu durumu deyyon da, sen ne bilcen, he hastalıg pisligten geldi,  hem pis olannarı sevmezle, demizleri herkes seve deye bene goca insan gibi çekişiyo. Bu meddeb işi cog eyi canım. Evvelinden olmalıymış. Bizim zamanımızda böle şele mi varıdın. Bizle dünyanın kör gelip gidibbarız.

Hindigi zeman .og eyi, dövledimiz, durumuyu. Maşallah boyuna çalışıyo, goleyligle buluyo, Amad... kövlüye

Caminin edrafını dıvarılan çevirdile, mezerliğe ziriyaddan ağaç getirib diğdile, çeşmilere çimenteden havdan yabdıla. Keş Durmuş dayın Eyübün Irazoğlan, Şivenaz dezen güccüğ Osman, hasan, Gocubeş Usen dayın, giremidle evle yaptıla he bi saray gibi, hemi de tevligeli. Sağ olu gelisen evin üsdünü biz de giremid edelim.

Gara Salif’i oğlan dövün eddi. Üsence’nin Iraz gızı aldı. Düvünü coğ eyi oldu. Çoğ okucu varıdın. Iraz gızın

Gınası çoğ gelibbadın, gızla garıla, zabahlara gada oynadıla.  Eyübin Elifce’nin goluda mı yorulmadı bilmem. Durmadan ilegen çaldı, hem gözel hava çekiye gı Amad.

Gallem gezdim kirezden

Gez dolan,gel birezden

Sen gelmezsen, gelmeyive,

Ben varırım birezden

Deyi,deyi verdi,aldı gari.Salif’in Gadir olangil mallarını mülglerini saddıla da Denizli’ye göçüb giddile. Evlerini

Yedibin pangıloda Ayrif olan aldı. Ta’lalarını cemal’ca, guru salif, Gazamad, Hörü’ce olu payleşdile.

Amad...  Durgadına yarın mallin olan gara Durmuş, çünüğ amcan gili, ismeyil’in yanına dünürlüğe salcen.

Deycemiz bu gada. Ben çocugla, bütün gomşula selam ederiz. Çabıg cevab yolla. Umman Ninen
! PaTenT !

B a M B o O C h a
« YANITLA #5 : 11 Temmuz 2007, 22:30:22 »
Hatice
Andaç Üyesi

Açtığı Konular: 2

Rep Puanı: 5
Ruh Halim

Allah rahmet eylesin ne de güzel dillendirirdi pek severim..
« YANITLA #6 : 27 Ocak 2008, 21:02:12 »
r@!nDrop
Efedra Genci

Açtığı Konular: 75

Rep Puanı: 18
Ruh Halim

gulumse

GüzeL oL@n @$k d€ğiL p€$ind€ ko$m@ktır
UniFeB

« YANITLA #7 : 21 Nisan 2008, 15:09:05 »
PESSİMİST
Efedra Genci

kayıplarda yaşıyor

Açtığı Konular: 39

Rep Puanı: 16
Ruh Halim

süper bir ses süper bir yorumcu nineye mektuplar onun nopps nam katan albümüdür.

« YANITLA #8 : 05 Mayıs 2008, 23:30:10 »
Sude
Efedra Genci
*

senı sevenı seversen ınan mutlu olursun

Açtığı Konular: 1

Rep Puanı: 0
Ruh Halim

özay gonlum kızılcaboluklu ve onun anısına ozay gonlum parkı yapıldı ve cok guzel yazları koyde oldugum zamanları ben hep ordayım yolunuz duserse beklerım hepınızı bu arada ozay gonlumun aılesınden kerem gonlum var efes pılsen basketbolcumuz...
olume goturenı degıl senın ıcın olenı,senı aglatanı degıl senın ıcın aglayanı sev
« YANITLA #9 : 07 Mayıs 2008, 16:30:59 »
esato
Ziyaretçi

valla bende bi kaç defa dinlemiştin qüseldi yha tam didaktik eserlerdi sirit
« YANITLA #10 : 31 Ağustos 2008, 14:59:34 »
.:HaMzA:.
Efedra Genci

hAyAtın KaLbİnE YüRü...!!

Açtığı Konular: 107

Rep Puanı: 14
Ruh Halim

allah rahmet eylesin... ühühü