Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
02 Aralık 2008, 10:29:41

Sayfa: [1]   Aşağı git
YAZDIR
Gönderen Konu: ABD Si.Kuvvetler dergisinde Ortadoğu'nun yeniden çizilmesi gerektiği savunuldu.  (Okunma Sayısı 184 defa)
08 Temmuz 2006, 19:59:49 #0
atoooa
Efedra Genci

Açtığı Konular: 9

Rep Puanı: 0
Ruh Halim

Dergide emekli albay Ralph Peters'ın yazısında Ortadoğu'da istikrarsızlıkların en önemli nedeninin, Avrupalıların gelişigüzel çizdikleri sınırlar olduğu belirtilerek ''Azınlıkların durumu gözetilerek yeni sınırlar çizilmeli'' görüşü savunuldu. Gül ve Rice'ın ortak strateji belgesine imza attıkları hafta çıkan yazıda, Türkiye, Suriye, İran ve Irak'ta yaşayan Kürtlerin bağımsız bir devlet sahibi olması gerektiğine özellikle vurgu yapıldı.

Peters'a göre, son gelişmelerden sonra ''Türkiye'nin doğusunun işgal edilmiş bir bölge olarak görülmesi gerekiyor." Yazıda, İsrail'in 1967 sınırları öncesine çekilmesinin şart olduğu belirtildi. Diğer bir sorun olarak da Suudilerin Mekke üzerindeki yönetim tekeli gösterildi. Peters'a göre Mekke, Vahabilerin denetiminden alınıp dünyadaki Müslüman grupların rotasyonlu yönetimine verilmeli.

Gül'le Rice, ortak vizyon belgesine imza atarken, emekli albay Ralph Peters, AFJ'deki yorumunda Türkiye'yi kaybedenler arasına kattı. Ortadoğu'da istikrarsızlığın en önemli nedeninin Avrupalıların kendi çıkarları doğrultusunda çizdikleri sınırlar olduğunu savunan Peters'a göre, yeni sınırlar azınlıkların durumu gözetilerek çizilmeli.
ABD ve Türkiye Dışişleri bakanlarının, birbirlerinin çıkarlarını gözeteceklerini vurgulayan bir ortak strateji belgesine imza attıkları hafta, Amerikan Silahlı Kuvvetler Dergisi'nde (Armed Forces Journal-AFJ) yayımlanan bir yorum, önümüzdeki yıllarda, Ortadoğu'da istikrarın sağlanabilmesi için sınırların yeniden çizilmesi gerektiğini, bu süreçte, birçok ülkenin yanı sıra Türkiye'nin de kaybedenler arasında yer alacağı yönünde bir öngörüde bulunuyordu.

20'den fazla yayımlanmış kitabı ve yüzlerce yayımlanmış makalesi olan, emekli albay Ralph Peters AFJ dergisindeki yazısında, Ortadoğu'da istikrarsızlıkların en önemli nedeninin, Avrupalıların kendi çıkarları doğrultusunda, gelişi güzel çizdikleri sınırlar olduğunu savunuyor. Peters, bu sınırların bölgedeki azınlıkların durumu göz önüne alınmadan yeniden çizilmedikleri taktirde bu istikrarsızlıkların sonu gelmez diyor.

Yazıda Türkiye, Suriye, İran ve Irak'ta yaşayan, nüfusları 27-36 milyon arasında olduğu hesaplanan Kürtlerin bağımsız bir devlet sahibi olması gerektiğine özellikle vurgu yapıldıktan sonra, bu ''Bulgaristan'dan Japonya'ya kadar uzanan bölgede en Batı yanlısı ülke olacaktır'' deniyor.

'İşgal edilmiş bölge'

Peters'e göre, Türkiye'deki Kürtlerin yaşam koşullarında son yıllarda az da olsa iyileşme gerçekleşmiş olsa da, son gelişmelerden sonra, ''Türkiye'nin beşte birini oluşturan doğusunun işgal edilmiş bir bölge olarak görülmesi gerekiyor'' .

Yazar, İsrail'in de 1967 sınırları öncesine çekilmesinin istikrarın sağlanması için mutlaka gerekli olduğunu vurguladıktan sonra, Suudi Arabistan'ın Mekke üzerindeki yönetim tekelinin bir başka çok önemli sorun olduğuna dikkat çekiyor. Peters'a göre Mekke'nin Vahabilerin denetiminden alınıp, dünyadaki diğer Müslüman grupların ortak ve rotasyonlu yönetimine verilmesi bir ''Süper Vatikan'' yaratacak, çok yararlı bir tartışma ortamı oluşmasına olanak sağlayacak.

Irak üç parçaya bölünüyor.

Amerikan Ordusu Harp Akademisi tarafından çıkarılan Parameters dergisinde strateji konularında yazılar yazan, New York Post gazetesi köşe yazarlarından, bu yıl bir analizi şubat ayında muhafazakâr The Weekly Standart'a kapak olan Peters, yazısına ek olarak Büyük Ortadoğu bölgesine ait, biri bugünkü diğeri de gelecekteki, olası ve olması gereken sınırları gösteren iki harita sunuyor.

Bu haritalarda, Irak'ın üçe bölündüğü, Türkiye, Suriye, Iran, Pakistan, Suudi Arabistan'ın büyük ölçüde toprak yitirdiği, buna karşılık, İran, Irak, Suriye, Türkiye'den kopan parçalar üzerinde büyük bir Kürt devletinin, Suudi Arabistan'da Mekke ve Medine'yi içine alan bir kutsal İslam devletinin, İran'da bağımsız bir Belucistan'ın oluştuğu, Afganistan'ın, Azarbeycan'ın Ürdün'ün, Yemen'in, diğer bir değişle Amerika'nın kimi yakın müttefiklerinin topraklarını genişlettiği görülüyor.

Ralph Peters'in bu yazısının 1863'ten bu yana kesintisiz yayımlanan Army Forces Journal'da yer almış olması, Pentagon koridorlarında, nelerin tartışıldığına ve geleceğe ilişkin hangi öngörülerin ciddiye alındığına, hangi planların yapılmakta olduğuna ilişkin önemli ipuçları veriyor.

Türkiye, ABD stratejisine ortak
VİZYON BELGESİ

ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'ne ilişkin politikalarına Türkiye'nin de ortak edildiği Ortak Vizyon Belgesi'nde, "Geniş Ortadoğu'da barış ve istikrarın demokrasi yoluyla yaygınlaştırılması" isteniyor. CHP'li Öymen, ABD'nin Irak ve İran'da da izlediği stratejiyi anımsatarak ''Şimdi biz de bunu mu destekliyoruz'' diye sordu.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül 'ün ABD ziyareti sırasında açıklanan Ortak Vizyon Belgesi'yle AKP, dış politikada kendisini ABD'ye teslim etti. Belge, Türkiye'nin dış politikadaki öncelikli konu başlıklarına ABD ''gölgesi'' düşürdü.

Türkiye ve ABD'nin birlikte çaba harcamalarını gerekli kılan ortak sınamalar ve fırsatlarla karşı karşıya olduğu vurgulanan belgede ''İstişare ve işbirliğine dönük ortak gündemimizin unsurlarını bu sınama ve fırsatlar şekillendirmektedir'' denildi. Ancak, fırsat ve sınamalara açıklık getirilmedi. Ortak Vizyon Belgesi'nde yer alan maddelerin değerlendirmeleri şöyle:

* Geniş Ortadoğu'da barış ve istikrarın demokrasi yoluyla yaygınlaştırılması istenip BOP'a ilişkin politikalara Türkiye ortak ediliyor. Böylece, ABD'nin Ortadoğu ülkelerine ilişkin politikalarında Türkiye'nin, Washington yönetiminin dümen suyuna girmesinin yolu açılıyor.

* İsrail-Filistin anlaşmazlığının iki devletli çözüm temelinde sonuçlandırılmasının gündeme taşındığı belgede, Türkiye'nin bugüne kadar izlediği "iki tarafa da eşit mesafede bulunma" politikası görmezden geliniyor.

* Birleşik Irak'ta istikrarın ve demokrasinin teşvik edilmesine vurgu yapılan belge ile ABD, Irak politikasında Türkiye'nin desteğini almış görünüyor. ABD'nin Irak'ta yaptığı uygulamalar dikkate alındığında, başta insan hakları ihlalleri olmak üzere, hukuka aykırı bütün faaliyetlerinde, "Türkiye, ABD'nin yanında" görüntüsü ortaya çıkıyor.

* İran'ın nükleer progropps ilişkin diplomatik çabaların desteklenmesi istenilen belgede Türkiye, İran konusunda ABD'nin yanına çekilmek isteniyor.

* Kıbrıs sorununa BM gözetimi altında adil, kalıcı ve karşılıklı kabul edilebilecek bir çözüm sağlanmasının desteklenmesi ve bu bağlamda Kıbrıs Türklerinin üzerindeki izolasyonların kaldırılması gündeme getirilerek KKTC'nin varlığı yok sayılıyor. Belgede, referandum öncesi KKTC'ye verilen ancak tutulmayan sözlere hiç değinilmiyor.

**Enerji güvenliğinin, kaynak ve güzergâhların çeşitlendirilmesi istenen belgede, Türkiye enerji kaynaklarına ilişkin ABD politikalarına ortak ediliyor. Böylece Kafkaslar ve Orta Asya ülkelerine yönelik olarak ABD, Türkiye üzerinden politika yürütme şansını yakalayabiliyor.

**Transatlantik ilişkilerin güçlendirilmesi ve NATO'nun dönüşümü gündeme getirilip Türkiye'nin Batı kurumları dışında Avrasya coğrafyasına ilgi duymasının önü kesilmek isteniyor.

* PKK ve diğer terör örgütleri ile mücadele başlığı ile Türkiye, ABD'nin teröre ilişkin politikalarında öne çıkarılıyor. Ancak, ABD'nin Irak'ta PKK'ye karşı bugüne kadar neden harekete geçmediği sorusu yanıtsız kalıyor. Belgeyle, Türkiye, ABD'nin terörle mücadele adı altında yürüttüğü politikayı da benimsemiş duruma düşüyor.

* Belgede dinler ve kültürler içinde ve arasında anlayış, saygı ve hoşgörünün arttırılması istenerek AKP politikalarına el altından destek veriliyor.

Cumhuriyet
BU YAZI Linkler görüntülenemiyor.
Değerli ziyaretçimiz linki görebilmek için Lütfen üye olun veya Üye iseniz giriş yapın.
www.kuvayimilliye.net
' DEN ALINMIŞTIR

BU KONU HAKKINDA NE DÜŞÜNÜOSUNUZ ARKADAŞLAR?
Linkler görüntülenemiyor.
Değerli ziyaretçimiz linki görebilmek için Lütfen üye olun veya Üye iseniz giriş yapın.
08 Temmuz 2006, 21:03:53 #1
bashbash
O bir Efedralı

Açtığı Konular: 269

Rep Puanı: 75
Ruh Halim

gerçekten oldukça önemli bir konuyu gündeme getirdiğin için teşekkür ederim. bu dünkü cumhuriyet gazetesinin ilk sayfasından "Parçalama Planı" adlı bir haber. orda ilerisi için yeniden çizilmiş bir ortadoğu haritası da mevcuttu(abd silahlı kuvvetler dergisinde yayınlanan bir harita) . yeni bir kürdistan devleti oturtmuşlar Türkiyenin doğu kısmına. scannerım olmadığı için haritayı koyamıyorum buraya ama atoooa arkadaşım haritayı da bulup buraya koyabilirsen sevinirim.

Kaç Kişiyiz! Tıklayın!!!
09 Temmuz 2006, 09:06:40 #2
atoooa
Efedra Genci

Açtığı Konular: 9

Rep Puanı: 0
Ruh Halim

« Son Düzenleme: 09 Temmuz 2006, 09:11:59 Gönderen: atoooa » Logged
09 Temmuz 2006, 11:23:29 #3
devil_corpse
Efedra Genci
**

Açtığı Konular: 41

Rep Puanı: 2
Ruh Halim

ya kürtler devlet kursun zaten benim istediğimde o ... bu sayede belki burdakilerde gider bizde fazlalıktan kurtuluruz ama bu harita çok saçma !!!! kürtler bağımsız olsa bile karadenize ulaşmaları imkansız !!!!!! zaten denizle bağlantısı olmayan ülkelerin durumunu herkes biliyor. Ermenistana bakın onlar türkiye - azerbaycan arasında kaldılar sıkıştılar
azeri ve türk hava sahaları kapalı, gürcistan ile sorunları var uçakları iran üzerinden geçiyor ve kürtler ile ermeniler türklerden aynı yerleri istiyor bence gelecekte ermeni - kürt çatışması olması daha muhtemel. ayrıca bu haritada bir saçmalık daha var israil toprak kaybetmiş gözüküyor, sizce israil bu güçle toprak kaybeder mi ?  :-\ bana saçma geldi, bana göre gelecekteki yeni komşumuz israil
09 Temmuz 2006, 14:09:06 #4
bashbash
O bir Efedralı

Ruh Halim

atoooa gazetede şu anki ve sonraki harita çizimleri vardı. şu anki haritayı da koyabilirsen karşılaştırması daha kolay olur.

Kaç Kişiyiz! Tıklayın!!!
09 Temmuz 2006, 14:11:51 #5
bashbash
O bir Efedralı

Ruh Halim

ayrıca kürtlere ayrı devlet kurulduğunda sen bütün kürtlerin oraya gideceğini mi sanıyorsun. mis gibi Türkiye varken neden gitsinler ki?? ben kürt olan bir arkadaşıma sormuştum böyle bir ülke kurulsa gider misiniz diye "niye gideyim ki o zaman amerikadaki meksikalıların da meksikada yaşaması lazımdı" demişti. hem sen ne kadar rahat bir şekilde Kurtuluş Savaşında kazanılmış topraklardan hemen vazgeçebiliyosun da kürt devleti kurulsun diyorsun.

Kaç Kişiyiz! Tıklayın!!!
09 Temmuz 2006, 14:23:14 #6
devil_corpse
Efedra Genci
**

Ruh Halim

Ben türkiyede kurulsun demiyorum ki , ben kuzey ırakta kurulsun diyorum ... ben öyle bişey demedim sen yanlış anlamışsın
09 Temmuz 2006, 14:27:31 #7
devil_corpse
Efedra Genci
**

Ruh Halim

zaten kürtlerin karadeniz'e ulaşması ruslarla daha yakın olması demek sizce amerika buna izin verir mi ? ayrıca yine karadenizden çıkmak için boğazdan geçmeleri gerek biz de o devleti tanımayacağımıza göre ruslarla daha iyi ilişki kurmak zorundalar bu da amerikanın işine gelmez
09 Temmuz 2006, 14:37:53 #8
devil_corpse
Efedra Genci
**

Ruh Halim

ayrıca meksika zaten özgür bir ülke, bu çok farklı bir kavram ABD bir göçmen ülkesi bu yüzden bir sürü latin amerikadan kişi var. Meksikada hayat şartları amerikadaki gibi değil bizim de amerika gibi bi komşumuz olsa kim olsa gitmek isterdi , amerika fırsatlar ülkesi ama türkiye değil
09 Temmuz 2006, 14:40:42 #9
bashbash
O bir Efedralı

Ruh Halim

bir kürdistan kurulsa emin ol orda yaşayanlar için de Türkiye fırsatlar ülkesi durumuna gelir.

Kaç Kişiyiz! Tıklayın!!!
09 Temmuz 2006, 14:43:39 #10
devil_corpse
Efedra Genci
**

Ruh Halim

evet ama türkiyenin kürdistanı tanıyacağını sen düşünüyor musun ? Bence kurulduktan sonra hemen TECHİR YASASI ÇIKMALI ! O0
09 Temmuz 2006, 14:53:53 #11
bashbash
O bir Efedralı

Ruh Halim

öyle basit değil o işler. sen dünyada tek başına değilsinki. gerçekte olmayan bir soykırım iddiasıyla uğraşırken üstümüze gelinirken sen techir yapabileceğini mi sanıyorsun ?

Kaç Kişiyiz! Tıklayın!!!
09 Temmuz 2006, 23:24:21 #12
devil_corpse
Efedra Genci
**

Ruh Halim

evet istedikten sonra olur , ne var rumlar ve türkler değişmişti aynı şekilde bulgaristan türkleri de türkiyeye kısa süre önce geldi , onlar niye gitmesin
10 Temmuz 2006, 01:04:50 #13
devil_corpse
Efedra Genci
**

Ruh Halim

aslında hiç savaş olmasın insanlar ölmesin  :WW
10 Temmuz 2006, 01:08:48 #14
bashbash
O bir Efedralı

Ruh Halim

hayrola kafana bir şey mi düştü ? gulumse bi anda barış yanlısı oldun.

Kaç Kişiyiz! Tıklayın!!!
10 Temmuz 2006, 13:38:54 #15
devil_corpse
Efedra Genci
**

Ruh Halim

savaş olmadan techir olabileceğini yine de düşünüyorum O0
Sayfa: [1]   Yukarı git
YAZDIR
Gitmek istediğiniz yer: