Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
05 Aralık 2008, 15:02:28

Sayfa: [1]   Aşağı git
YAZDIR
Gönderen Konu: CAN DÜNDAR'dan manga yorumu  (Okunma Sayısı 303 defa)
27 Temmuz 2006, 14:04:50 #0
my_crazy_guitar
Efedra Genci

...HaZaL-...

Açtığı Konular: 24

Rep Puanı: 3
Ruh Halim

Manga geliyor!

Bir süredir bizim evin müzik seti tek bir albümü çalıyor.
Genç bir erkek, öfkeli bir tonlamayla kâh konuşup kâh söylüyor:
"Faili meçhul olduk hepimiz/kesildi dilimiz, kesildi sesimiz/
Nereye kadar daha gideceksiniz/satılık değiliz, bunu böyle biliniz."
Sonra nakarat başlıyor:
"Vur ve kaç/bunun adı kap-kaç/Soracağız artık hesap verecekler/buradan ileri gidemeyecekler/kapmaya kaçmaya son verecekler/Manga geliyor, Manga geliyor."
Evin 10 yaşındaki sakini, bizim tekrarlamakta zorlandığımız sözleri öyle bir hız ve hazla ezbere söylüyordu ki, merakla Manga'ya kulak kabarttık. Bu rock-rap müzikte, küçücük bir dinleyiciyi bunca cezbeden ne olabilirdi?
Biz sorunun yanıtını ararken Manga grubu ODTÜ'ye geldi ve bugüne kadar bizim konserlere sürüklediğimiz küçük dinleyici, bizi elimizden tutup konsere götürdü.
"Manga gerçeği" ile orada karşılaştık.
Yüzlerce genç, konser alanını doldurmuştu. Ama asıl ilginci, 10-15 yaş arası çocuklar ebeveyniyle Manga dinlemeye gelmiş, yaşları tutmadığı için içeri girememiş, araba copps yapıştırılan maskotlar gibi konser alanının tellerine yapışmıştı.
Az sonra Manga, Batılı rapçıları çağrıştıran rahat kıyafetlerle sahnede göründü. Söyledikleri hiç de çocuk şarkısı değildi. Sert sözlerdi:
"Tam inandık, tam güvendik, tam sevindik derken vurdular bizi/Beraber uçacağız dendi, gene sevindik, gene inandık, gene güvendik/bir şeyi geç anladık/meğer asıl engel, taktığımız sahte kanatlarmış/fark ettik."
Bir yandan Manga'yı ve perdeye yansıyan savaş karşıtı görüntüleri izlerken bir yandan da ergenliğin eşiğindeki dinleyicileri süzüyorduk. Çığlık çığlığa kafa sallayarak parçalara eşlik ediyorlardı:
"Gidiyorum buralardan/dönüyorum durmadan/uyan artık uyan/bitti rüya."
Onlar kan ter içinde çırpınırken arkadan anneleri sırtlarına havlu sıkıştırıyor, "Hadi yavrum, yatma vakti" diye çekiştiriyor ya da "Libido ne demek oğlum" diye soruyordu.
2 yıllık bir grup, ergenlik yaşını 10'lu yaşların ortalarından alıp, başına çekivermişti.
Bu mucizeyi yaratan gençlerle tanıştım geçenlerde...
13'lük kızların "Saçların hiç yakışmamış, n'olur kazıt yeniden" diye çığlık attığı davulcu Özgür'le, liselilerin bir fotoğrafını çekebilmek için yarıştığı gitarist Yağmur'la, o harika sözlerin yazarı Johnny Depp edalı solist Ferman'la tanıştım.
O söyleşiyi daha sonra yazacağım.
Babalar Günü, yine iki nesil bir arada izledik Manga'yı... Hâlâ doğru dürüst bir konser salonu bulunmayan başkentin imdadına yetişen Anatolia gösteri merkezindeki konser, ÖSS'den çıkmış gençlerle ve çocuklarla doluydu.
Ferman'ın "Zıpla" komutuyla salon ayaklandı ve koca çadır sallanmaya başladı: "'Ne olacaksın büyüyünce' soruları tarih oldu/Tamam okumuşsun, ama yetmez, sadece bununla dertler bitmez/Çıkacaksın kabuğundan/bunalımdan kurtaracaksın kendini/baksana sevgi bile yalan olmuş, piyasada kavrulmuş/tüm bunları bilerek yaşa ve sakın içindekileri tüketeyim deme/bir gün gelecek göstereceksin kendini, sevgini, neler istediğini..."
Koca bir çocuk korosu böyle haykırıyorsa, bunu sadece albümün kapağındaki ve klipteki çizgi kahramanla açıklayamayız.
Duyun!
Gençler bir şey söylüyor.
Kulak kabartın:
Manga geliyor!

umarım artık maNgayı sevmeyenler bi kez daha can dündarın deyimiyle maNgama kulak kabartır duyurulur manga gelior manga gelior
mangamı sevmeyen ölsünnnnnnnnnnnnnnn =ç

o halk adamı o bir haberci ve en önemlisi o bir ebeveyn bunları onun gibi bir insandan duymak büyük maNgacı olarak bana gurur verior yorumları mutlaka bekliorumm
HaZaL-... 
Ben bir maNgadır tutturmuşum
Saatim her zaman maNgaya beş var Ya da maNgayı beş geçiyor Ne yana baksam gördüğüm o Gözümü yumsam aklımdan maNga geçiyor Bana sorarsanız mevsimlerden maNgadayız Günlerden maNgaertesidir
Ona uğramayan gemiler batsın
Ondan geçmeyen trenler devrilsin
Onu sevmeyen yürek taş kesilsin
Kapansın onu görmeyen gözler
Onu övmeyen diller kurusun
İki kere iki dört elde var maNga
Bundan böyle dünyada
Müziğin adı maNga olsun...
(ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN'A SAYGILAR)

ATAMIZA SAYGI
SYSTEM OF A DOWN A HAYIR!
TÜRKÇENE SAHİP ÇIK
TÜRKÇe YOZLAŞMASINA HAYI
27 Temmuz 2006, 14:17:38 #1
hendrix
Ziyaretçi

çok sağol hazal bizlerle paylaştığın için..gerçi bi kısmını msn de göndermiştin... gozkirp
can dündar gibi birisi vaktini ayırıp bu yazıyı yazdıysa bilinki bu mangada bişeyler var...
27 Temmuz 2006, 21:34:10 #2
nakrugt
O bir Efedralı

off for the bloody exam... c u later...

Açtığı Konular: 114

Rep Puanı: 70
Ruh Halim

nedense bana biraz da dalga geçiyormuş gibi geldi...
27 Temmuz 2006, 23:26:53 #3
my_ımmortal_7767
Efedra Genci

!!! FuCK THiS WorLD !!! I WaNT To Die !!!

Açtığı Konular: 57

Ruh Halim

aslında biras öyle ama,sırf dalga geçmek için bu kadar yazı yazmazdı bence...

Linkler görüntülenemiyor.
Değerli ziyaretçimiz linki görebilmek için Lütfen üye olun veya Üye iseniz giriş yapın.

28 Temmuz 2006, 12:37:16 #4
my_crazy_guitar
Efedra Genci

...HaZaL-...

Ruh Halim

nedense bana biraz da dalga geçiyormuş gibi geldi...
siz sanırım öölee görmek istediğiniz için söölüyonuz adam oturur manga şarkılarını bile araştırmış yuhh artık yaneee bayıldım mantığınıza
HaZaL-... 
Saatim her zaman maNgaya beş var Ya da maNgayı beş geçiyor Ne yana baksam gördüğüm o Gözümü yumsam aklımdan maNga geçiyor Bana sorarsanız mevsimlerden maNgadayız Günlerden maNgaertesidir
Bundan böyle dünyada

ATAMIZA SAYGI
TÜRKÇENE SAHİP ÇIK
TÜRKÇe YOZLAŞMASINA HAYI
28 Temmuz 2006, 12:42:32 #5
osimo
Efedra Genci

patent.anatolianrock.com

Açtığı Konular: 33

Rep Puanı: 18
Ruh Halim

eline sağlık paylaşım için saol...
JİMOMEMİKU  <3  MOARİRİNKATO
30 Temmuz 2006, 15:57:47 #6
nakrugt
O bir Efedralı

off for the bloody exam... c u later...

Açtığı Konular: 114

Rep Puanı: 70
Ruh Halim

siz sanırım öölee görmek istediğiniz için söölüyonuz adam oturur manga şarkılarını bile araştırmış yuhh artık yaneee bayıldım mantığınıza

yok öyle bir şey... ben manga'yı severim...

Yalnızca Can Dündar eski Can Dündar değil artık...

Sözde Ermeni ssoykırımını kabul eden de oydu anımsayalım... dolayısıyla artık ciddiyetine inanmadığım birsi...
30 Temmuz 2006, 21:44:14 #7
_KeLePÇe_
O bir Efedralı

K@YBoLDuM.....

Açtığı Konular: 219

Rep Puanı: 35
Ruh Halim

evet ya mangayı sevmeyen ölsünn sirit

Değerli ziyaretçimiz linki görebilmek için Lütfen üye olun veya Üye iseniz giriş yapın.

31 Temmuz 2006, 16:05:31 #8
!_DrEaM 's_!
O bir Efedralı

çok mutlu :)))

Açtığı Konular: 16

Rep Puanı: 0
Ruh Halim

paylaşım için teşekkürler  gozkirp
04 Nisan 2007, 14:23:16 #9
werwe
Efedra Genci
**

...delicavır...

Açtığı Konular: 10

Ruh Halim

birilerine kapak olmuşmudur ki sirit hazalııım yiiivruum eline sağlık!!
...Derken gün tekrar karanlığa döndü ve gün ışığının sessizliği, yerini karanlığın senfonisine bıraktı...

DELİyim..MUTLUyum..
06 Nisan 2007, 23:44:32 #10
my_crazy_guitar
Efedra Genci

...HaZaL-...

Ruh Halim

spacesime bile koydum bea sirit
HaZaL-... 
Bundan böyle dünyada

ATAMIZA SAYGI
TÜRKÇENE SAHİP ÇIK